Pengurusan dan Kakitangan Kolej Ketengah menyertai Bengkel ISO:Development Procedures, Risk and Opportunities

27 - 28 Ogos 2018 : Pengurusan dan Kakitangan Kolej telah menyertai Bengkel ISO:Development Procedures, Risk and Opportunities. Bengkel kali ke 2 ini adalah kesinambungan dari bengkel pengenalan ISO yg telah dijalankan pada 7 hingga 8 Ogos 2018.

Dalam bengkel ini, semua kakitangan dari setiap bahagian diminta untuk membentangkan manual prosedur kerja untuk disemak oleh pihak konsultan yang dilantik. Peserta juga didedahkan dengan strategi pengurusan risiko.

Lawatan Validasi Premis dan Fasiliti Kolej Ketengah bagi Penawaran Program Francais Universiti Sultan Zainal Abidin (UNISZA)

14 Ogos 2018 : Pihak Kolej Ketengah menerima lawatan dari pihak UniSZA yang terdiri daripada  Prof. Dr. Ahmad Shukri bin Yazid; Penolong Naib Canselor, Dr. Mohd Adzim Khalili bin Rohin ;Pengarah Pusat Pendidikan Berterusan (CCE) UniSZA , Dr. Aznida Hayati binti Zakaria @Mohamad; Timbalan Pengarah CCE dan Puan Nur Fatin Hannani binti Imran; Penolong Pendaftar CCE. Selain itu, wakil dari pihak Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah iaitu Tn Hj Asnawi  bin Hj Mohd Amin, Pn Nur Hidayat binti Othman dan Puan Norizan  serta wakil dari Ketengah Holding  En Radzi bin Mohd Noor; Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan dan Encik Emisham bin Embong; Ketua Pegawai Eksekutif Kolej Ketengah turut serta  di dalam program ini.

Program ini dijalankan bertujuan untuk melengkapkan dokumentasi MQA 01 bagi penawaran program francais Unisza bersama Kolej Ketengah iaitu program Diploma Pemasaran,Diploma Sumber Manusia dan Diploma Perakaunan. Laporan Validasi Premis dan Fasiliti ini amat penting bagi melengkapkan lampiran untuk penghantaran dokumen kepada pihak MQA  kelak. Program bermula jam 10 pagi dengan sesi taklimat ringkas dari pihak Kolej Ketengah sebelum memulakan lawatan ke setiap bangunan yang akan digunakan sebagai “ UniSZA Learning Centre”.  Semoga program usahasama ini akan berjalan lancar mengikut perancangan yang telah dibuat.

Pengurusan dan Kakitangan Kolej Ketengah menyertai Bengkel "Gap Analysis and Understanding on ISO 9001 : 2015 Requirement"

7 - 8 Ogos 2018 : Bengkel "Gap Analysis and Understanding on ISO 9001:2015 Requirement" bersama Intellect Momentum Training & Consulting SDN. BHD . Program ini dijalankan selama 2 hari iaitu pada 7 & 8 Ogos 2018. Seramai 20 orang kakitangan Kolej Ketengah terlibat sepanjang 2 hari bengkel ini.

Encik Mohd Kamal Fitri bin Mohd Ghazali merupakan konsultan yang memberi taklimat serta panduan sepanjang program berlangsung. Peserta yang terlibat diiberi pendedahan tentang ISO dan garis panduan pelaksanan prosedur kerja bagi setiap bahagian di Kolej Ketengah. Bengkel ke 2 akan menyusul penghujung bulan ini sebagai kesinambungan dari bengkel yang pertama ini.

Kakitangan dan Pelajar Kolej Ketengah menyertai Program Ketengah Holding Sdn Bhd bersama Komuniti Tahun 2018

2 Ogos 2018 (Khamis) : Kakitangan dan Pelajar Kolej Ketengah memeriahkan Program Ketengah Holding Sdn Bhd bersama Kominiti Tahun 2018 yang berlangsung di RTC Terengganu, Bandar Al Muktafi Billah Shah, Dungun Terengganu. Pelbagai aktiviti yang diadakan bagi memeriahkan lagi program ini bertujuan menerapkan nilai-nilai hidup yang sihat di kalangan masyarakat setempat dan juga untuk merapatkan hubungan masyarakat dan syarikat. Pelbagai aktiviti menarik diadakan sepanjang program ini berlangsung diantaranya pesta jualan usahawan seperti 'foodtruck', Pasar Tani dan Usahawan IKS. Kakitangan dan Pelajar Kolej Ketengah menyertai aktiviti senamrobik, program derma darah, pameran dan persembahan pelajar.

Pelajar Kolej Ketengah akan menyertai Pasukan Angkatan Pertahanan Awam sebagai subjek Kokorikulum.

1 Ogos 2018 : Kolej Ketengah telah menjemput  pegawai-pegawai Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) untuk menberi taklimat bagi menjadikan pasukan APM salah satu subjek ko-kurikulum di kolej ketengah. Subjek Ko- APM ini akan dijalankan selama 5 semester dan melayakkan pelajar tersebut ditauliah sebagai Staff Muda (PA). Dijangkakan perintis bagi Ko-APM ini adalah pelajar dari Batch 9 Diploma Pendidikan Awal Kanak-Kanak seramai 56 orang.

Program APM ini dapat melatih dan memberikan pendedahan kepada peserta untuk mengaplikasikan ilmu kepimpinan yang dipelajari dan menabur bakti kepada masyarakat. Selain itu, program ini memberi penambahan markah kumulatif kepada peserta sebagai satu subjek kokurikulum. Jika segalanya berjalan mengikut perancangan, dianggarkan subjek ko-kurikulum  Ko-APM akan dapat dijalankan selewat-lewatnya akhir tahun ini.

Pegawai-pegwai APM yang hadir iaitu Kapten (PA) Ramlan Ros Bin Wahid Lt (PA) Che Baharudin Bin Che Mahmud, Lt. M (PA) Balqis Binti Baba dan SM (PA) Mohamad Hafizol bin Mohamed telah disantuni oleh Encik Emisham bin Embong, Ketua Pegawai Eksekutif Kolej Ketengah.

Kakitangan Kolej Ketengah Menyertai Seminar Emergency Response Team 2018

29 - 31 Julai 2018 : Kakitangan Kolej Ketengah telah menyertai Seminar Emergency Response Team 2018 anjuran Akademi Bomba dan Penyelamat Malaysia Wilayah Timur Terengganu. Seminar ini telah diadakan selama  3 hari 2 malam bertempat di Akademi Bomba dan Penyelamat Wakaf Tapai, Marang Terengganu. Kakitangan yang bertanggungjawab dalam tugas keselamatan pelajar dan kawasan kampus iaitu Cik Nor Mastura Mohamed sebagai peserta seminar tersebut.

Seminar ini penting sebagai nilai tambah kepada kakitangan berkenaan pengurusan aspek keselamatan kebakaran, menilai risiko kebakaran dan latihan teknikal menghadapi kebakaran. Semoga apa yang dipelajari dalam seminar tersebut dapat digunapakai di Kolej Ketengah.

Majilis penutup telah disempurnakan oleh YAS Dato' Hj. Amer bin Hj. Yusof, timbalan Ketua Pengarah (Pembangunan) Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia.

Sub-Kategori

You are here:Laman Utama BERITA & AKTIVITI