Majlis Sambutan Hari Raya Aidilfitri Kolej Ketengah Tahun 2018

11 Julai 2018 (Rabu) : Kolej KETENGAH telah mengadakan Majlis Sambutan Hari Raya Aidilfitri bertempat di Kampus Kolej KETENGAH Bandar Al Muktafi Billah Shah.

Majlis ini telah berlangsung dengan meriah dan diserikan lagi dengan kehadiran kira-kira 200 tetamu jemputan daripada Kakitangan Ketengah, Ketengah Holdings dan juga pelbagai agensi kerajaan dan swasta sekitar Bandar Al Muktafi Billah Shah, Dungun.

Objektif majlis ini adalah bagi meningkatkan syiar Islam melalui sambutan perayaan Islam dan memperkukuhkan ukhwah diantara warga Kolej Ketengah terutama pelajar dengan masyarakat setempat. Pelbagai juadah menarik dan membuka selera dihidangkan diantaranya ketupat rendang, sate, nasi tomato dan pelbagai lagi hidangan yang menarik.

Selamat Hari Raya Aidilfitri dari seluruh Warga Kolej KETENGAH

Bengkel Pemurniaan Dokumen MQA 01: Program Kerjasama Francais antara Kolej Ketengah dengan Universiti Sultan Zainal Abidin (Unisza)

27 - 28 Jun 2018 : Kolej Ketengah dan Universiti Sultan Zainal Abidin (Unisza) telah mengadakan Bengkel Permurniaan Dokumen MQA 01 bagi Program Kerjasama Francais bertempat di Auditorium Perpustakaan Unisza Kampus Gong Badak, Terengganu.

Bengkel ini diadakan bagi melengkapkan syarat-syarat yang ditetapkan Malaysia Qualification Agency (MQA) bagi Program Francais antara Kolej Ketengah dengan Universiti Sultan Zainal Abidin (Unisza). Dengan jalinan kerjasama ini, Kolej Ketengah akan mengorak langkah lebih jauh dalam bidang pendidikan tinggi dengan menawarkan program francais bersama Unisza iaitu Diploma Perakaunan, Diploma Sumber Manusia dan Diploma Pemasaran. Semua program diploma tersebut dijangka akan memulakan pengambilan pertama pada bulan Disember 2018.

Bengkel Permurniaan Dokumen MQA 01 ini turut disertai oleh Dr. Aznida Hayati bin Zakaria; Timbalan Pengarah Pusat Pendidikan Berterusan Unisza, Prof. Madya Dr. Wan Norhayate binti Wan Daud; Dekan Falkulti Ekonomi dan Sains Pengurusan Unisza, Encik Emisham bin Embong; Ketua Pegawai Eksekutif Kolej Ketengah dan Pensyarah-pensyarah Kolej Ketengah dan Unisza.

Majlis Berbuka Puasa Warga Kolej Ketengah Tahun 2018

7puasa
1puasa
2puasa
5puasa
4puasa
6puasa
3puasa

7 Jun 2018 : Kolej Ketengah telah menganjurkan Majlis Berbuka Puasa bersama Warga Kolej Ketengah yang telah diadakan di Dewan Utama Kolej Ketengah. Program ini merupakan suatu sumbangan kebajikan pengurusan Kolej Ketengah kepada semua kakitangan dan pelajar-pelajar. Majlis ini dihadiri oleh kira-kira 200 orang kakitangan dan pelajar-pelajar.

Turut hadir memeriahkan majlis ialah Encik Zainuddin bin Md Zaki, Pengerusi Kolej Ketengah dan Encik Emisham bin Embong, Ketua Pegawai Eksekutif Kolej Ketengah.

Selamat Datang Pelajar Program Diploma Pendidikan Awal Kanak-Kanak (Sepenuh Masa) Sesi Jun 2018

3daftar
5daftar
4daftar
1daftar
4orentasi
2daftar
1orentasi
3orentasi
2orentasi

Pada 4hb Jun 2018 yang lalu, telah berlangsung sesi pendaftaran bagi kemasukan pelajar sesi Jun 2018. Seramai 55 orang pelajar telah mendaftarkan diri dalam program Diploma Pendidikan Awal Kanak-Kanak (Sepenuh Masa). Serentak dengan itu, Kolej Ketengah telah menjalankan program minggu silaturrahim bermula 5hb sehingga 8hb Jun 2018. Program ini dikendalikan oleh Majlis Perwakilan Pelajar (MPP).

Tujuan program ini diadakan adalah untuk merapatkan ukhwah diantara pelajar baru, memberi pendedahan mengenai Kolej Ketengah dan juga mendisiplinkan pelajar dengan pelbagai aktiviti dari sudut keagamaan, riadah, dan lain-lain aktiviti yang ditetapkan sebelum sesi pembelajaran bermula.

Untuk makluman, permohonan bagi kemasukan Sesi Jun 2018 akan diteruskan sehingga 31 Jun 2018. Kepada yang berminat bolehlah menghubungi kami di talian 0982228621 atau berhubung melalui aplikasi Whatapps di talian 0169235407 (Puan Ida).

LAWATAN BERMAKLUMAT KE KOLEJ POLY TECH MARA (KPTM) BANGI, SELANGOR

14 - 15 Mei 2018 : Pihak Pengurusan Kolej Ketengah yang diketuai oleh Ketua Pegawai Eksekutif bersama 7 kakitangan pengurusan telah mengadakan lawatan bermaklumat ke KPTM Bangi, Selangor. Tujuan lawatan ini dilakukan adalah untuk berkongsi maklumat dengan pihak KPTM Bangi terutama sekali berhubung dengan pengiktirafan MyQUEST.

Pada hari pertama lawatan, satu taklimat serta brainstorming yang telah dipengerusikan oleh Encik Ramli bin Mohd Jawi, Pengarah KPTM Bangi bagi berkongsi ideal dan maklumat untuk dibangunkan di dalam institusi masing-masing berhubung dengan objektif kunjungan lawatan tersebut. Pada hari kedua pula, pihak pengurusan Kolej Ketengah telah dibawa untuk melawat serta melihat beberapa tempat seperti perpustakaan, bilik kuliah, unit kaunseling, unit kebajikan pelajar, unit kewangan serta unit pelajar antarabangsa dan unit promosi.

Sepanjang 2 hari lawatan, banyak ilmu serta maklumat antara kedua-dua institusi ini yang dapat dikongsi bersama demi memajukan institusi masing-masing dalam usaha untuk meningkatkan lagi taraf profesionalisme antara kedua-dua  institusi. Tahniah diucapkan kepada KPTM Bangi kerana memperolehi penarafan 6 Bintang dalam MyQuest 2016/2017.

Perjumpaan Bersama Prof. Madya Dr. Mariani Md. Nor, Pakar Pendidikan Awal Kanak-Kanak

Profile

15 Mei 2018 : Ketua Pegawai Eksekutif Kolej Ketengah, Encik Emisham Embong telah mengadakan perjumpaan bersama Prof. Madya Dr. Mariani Md. Nor, Pakar dalam bidang Pendidikan Awal Kanak-Kanak dari Universiti Malaya.

Perbincangan adalah mengenai hal-hal berkaitan akademik dan keperluan-keperluan yang perlu dipenuhi untuk memantapkan program Diploma Pendidikan Awal Kanak-Kanak di Kolej Ketengah agar lebih berkualiti di masa-masa akan datang.

Sub-Kategori

You are here:Laman Utama BERITA & AKTIVITI