Riuh Rendah Memasak Bubur Asyura 1439H

asyura6
asyura4
asyura1

Aktiviti memasak bubur asyura cukup sinonim dengan Sambutan Ma’al Hijrah. Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (KETENGAH) turut meraikan sambutan Ma’al Hijrah ini dengan mengadakan Program Memasak Bubur Asyura Wilayah KETENGAH 1439H/2017M.

Bertempat di Pekarangan Masjid Sultan Mahmud, Bandar Al-Muktafi Billah Shah pada 15 Oktober 2017, Kolej Ketengah telah mengambil bahagian dengan memasak 2 kawah bubur asyura. Program ini membabitkan penglibatan seluruh warga Kolej Ketengah yang secara tidak langsung menggalakkan semangat bergotong royong seluruh warga Kolej Ketengah dengan program-program bersama KETENGAH.

Turut bersama-sama dalam program ini ialah para penduduk Bandar Al Muktafi Billah Shah, termasuk agensi-agensi, pertubuhan sosial, dan pertubuhan bukan kerajaan.

Program Kempen Menderma Darah Tahun 2017

darah1
darah3
darah2
darah4
darah5

10 Oktober 2017 (Selasa) - Unit Tabung Darah Hospital Sultanah Nur Zahirah Kuala Terengganu dengan kerjasama Kolej KETENGAH telah menganjurkan Kempen Menderma Darah sempena aktiviti-aktiviti Kolej bagi tahun 2017. Program ini telah berlangsung di Dewan Utama Kolej KETENGAH dan berjaya menarik penderma dikalangan pelajar-pelajar Kolej KETENGAH, kakitangan dan masyarakat setempat.

Program pada kali ini mendapat sambutan yang menggalakkan dimana sebanyak 57 beg darah berjaya didermakan kepada pihak Hospital Sultanah Nur Zahirah untuk diberikan kepada pesakit-pesakit yang memerlukan. Tahniah dan terima kasih diucapkan kepada semua penderma-penderma.

Klinik Pergigian Bergerak 1 Malaysia ke Kolej Ketengah

21 - 10 Oktober 2017 : Perkhidmatan Kesihatan Pergigian Daerah Dungun telah membawa Klinik Pergigian Bergerak 1 Malaysia ke Kolej Ketengah bagi memenuhi keperluan rawatan pergigian warga Kolej Ketengah yang mempunyai masalah pergigian.

Jesteru itu, pihak pengurusan Kolej Ketengah amatlah berbesar hati dengan komitmen Perkhidmatan Kesihatan Daerah Dungun diatas kesudian memenuhi rawatan pergigian warga Kolej Ketengah.

Kursus Transformasi Minda dan Pemantapan Ekonomi Ibu Tunggal Tahun 2017

28-30 September 2017 : Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (KETENGAH) dengan kerjasama Kolej Ketengah telah menjalankan Kursus Transformasi Minda dan Pemantapan Ekonomi Ibu Tunggal bertempat di Felda Residence Kuala Terengganu.

Kursus  ini diadakan adalah bertujuan untuk meningkatkan lagi keyakinan diri , motivasi dan dorongan untuk terus maju  dan berusaha untuk meningkatkan ekonomi para ibu tunggal. Para ibu tunggal akan didedahkan dengan kaedah BIJAK 4M, iaitu bijak Melihat peluang, bijak Mengambil peluang, bijak Mengembangkan peluang & Memajukan perniagaan samada berskala kecil, sederhana atau besar. Kebolehan diatas hendaklah disokong dengan strategi pelaksanaan yang cekap untuk jangka pendek dan jangka panjang.

Majlis Penutup dan penyampaian sijil telah disampaikan oleh YBhgTuan Haji Omar bin Ismail, Pengurus Besar KETENGAH. Hadir sama pada majlis tersebut Tuan Haji Asnawi bin Mat Amin, Pengurus Bahagian Kesejahteraan Rakyat KETENGAH.

Pertandingan Melukis Terbuka Sempena Festival Kenyir 2017

16 September 2017 : Satu Program Melukis bertemakan Kenyir Impian anjuran Kolej Ketengah telah berlangsung di Pentas Utama Pengkalan Gawi Tasik Kenyir sempena Festival Kenyir 2017. Sambutan untuk pertandingan melukis amat menggalakkan disertai oleh 35 peserta dari persatuan pelukis Terengganu, pelajar ipt, pelajar sekolah dan orang awam. Matlamat pertandingan ini adalah untuk memupuk kreativiti serta idea pelukis tentang kemudahan yang akan wujud pada masa hadapan di Tasik Kenyir. Juri-juri professional menilai lukisan hampir sejam yang terdiri daripada Pensyarah UiTM, Pensyarah IPG dan Pegawai Muzium Terengganu. Pemenang tempat pertama dimenangi oleh Salyudin bin Yusof berupa wang tunai RM1500, tempat kedua Nazli bin Hamzah berupa wang tunai RM1000 dan tempat ketiga Sarman bin Mohammad berupa wang RM700. Untuk saguhati masing-masing menerima RM200 untuk tempat keempat hingga kesembilan. Penyampaian hadiah disempurnakan oleh Y.M. Tengku Ahmad Nadzri (Timbalan Pengurus Besar Operasi), En.Hasri Bin Omar (Pengurus Koporat Ketengah Holding) dan En.Emisham Embong (Ketua Pengawai Eksekutif Kolej Ketengah)

KURSUS ‘TRAINING FOR MSPO CERTIFICATION’

13 & 14 OGOS 2017 - MSPO merupakan kod undang-undang standard mengenai amalan terbaik mulai penanaman kelapa sawit hingga ke pemprosesan minyak sawit dan akan dilaksanakan secara berperingkat.

Pada tahun 2017, Kerajaan telah menetapkan semua pengusaha kelapa sawit harus mendapatkan persijilan MPSO sebelum 30hb Jun 2019 dan untuk yang telah ada RSPO harus mendapatkan MSPO sebelum hujung tahun 2018. Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) akan mewajibkan semua syarikat perladangan memiliki sistem Persijilan Minyak Sawit Mampan Malaysia (MSPO) bermula bulan Disember 2018.

Justeru itu, pihak Kolej Ketengah telah mengambil inisiatif menganjurkan kursus tersebut dan diharap organisasi yang terlibat dalam industri ini dapat mengaplikasikan sebaik mungkin ilmu yang diperolehi selama tempoh 2 hari berkursus bagi membantu kelancaran proses mendapatkan persijilan MSPO. Kursus yang berlangsung di Rumbia Resort Paka ini disertai oleh 43 orang peserta yang terdiri daripada pelbagai pertubuhan dan syarikat berasaskan Kelapa Sawit.

Penceramah kursus ini ialah Tuan Haji Abdul Aziz Bin Abu Bakar dan Mr. Selvasingham T. Kandiah yang merupakan auditor bertauliah RSPO dan berpengalaman luas dalam bidang ini. Majlis perasmian dan penutup kursus disempurnakan oleh Encik Emisham bin Embong, Ketua Pegawai Eksekutif Kolej Ketengah.

Sub-Kategori

You are here:Laman Utama BERITA & AKTIVITI