Kursus Pemerkasaan Belia Tahun 2017

19 - 21 Mac 2017 : Kolej Ketengah dengan kerjasama Ketengah Holding Sdn Bhd telah menaganjurkan Kursus Pemerkasaan Belia Tahun 2017 bertempat di Petang Island Resort, Tasik Kenyir. Kursus ini mendapat penyertaan seramai 30 orang belia pelbagai peringkat umur daripada seluruh daerah Dungun Terengganu.

Objektif utama penganjuran kursus ini adalah untuk memperkasakan peserta dari segi rohani dan jasmani agar dapat menghasilkan belia yang berhemah tinggi. Pelbagai program menarik diatur sepanjang kursus seperti meneroka keindahan Tasik Kenyir, aktiviti sukan air dan menjelajah Santuari Kelah.

Majlis penutup program telah disempurnakan oleh Y.B Dato' Haji Din bin Adam, Pengerusi Kumpulan Ketengah Holding Sdn Bhd. Turut hadir ialah Encik Hasri bin Omar, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Ketengah Holding Sdn Bhd dan Encik Emisham bin Embong, Ketua Pegawai Eksekutif Kolej Ketengah.

Kursus GST Accaunting & + GST Tax Codes Tahun 2017

19 - 20 Mac 2017 : Kolej Ketengah dengan kerjasama Ketengah Holding Sdn Bhd telah menganjurkan Kursus GST Accaunting & + GST Tax Codes kepada kakitangan akaun dan kewangan Ketengah Holding Sdn Bhd dan Syarikat Anak. Tujuan utama penganjuran kursus ini adala untuk memberi pendedahan lebih khusus berkaitan pelaksanaan GST kepada pegawai-pegawai yang terlibat secara langsung dengan pengurusan perakaunan GST syarikat.

Peserta-peserta kursus ini akan didedahkan dengan asas GST, aspek-aspek teknikal GST, isu-isu berkaitan GST dan perundangan GST. Selain dari itu, ia juga mengukuhkan pemahaman berkaitan GST, peserta juga akan ditekankan dengan kaedah dan cara yang berkesan dan efisen dalam menguruskan GST khususnya dalam penyedian maklumat untuk pengikraran Penyata GST-03 dan audit GST.

Penceramah bagi kursus ini terdiri daripada Tuan Heng Cung Siong, Penolong Pengarah Kastam dan Tuan Mohmad Khazaiddi Bin Mohd Nor, Penguasa Kastam dari Bahagian GST Kastam Negeri Terengganu

Kursus Pengurusan Fail dan Rekod Yang Berkesan

12 - 13 Mac 2017 : Kolej Ketengah dengan kerjasama Ketengah Holding Sdn Bhd telah menganjurkan Kursus Pengurusan Fail dan Rekod Yang Berkesan kepada kakitangan eksekutif dan sokongan Kumpulan Anak Syarikat Ketengah Holding Sdn Bhd. Kursus ini dijalankan di Kampus Kolej Ketengah Bandar Al Muktafi Billah Shah, Dungun, Terengganu.

Kursus ini dirangka khas bagi memberikan panduan praktikal kepada peserta mengenai tatacara menguruskan fail dan rekod secara berkesan dan sistematik untuk digunakan dalam kerja seharian di organisasi masing-masing. Adalah diharapkan kursus ini dapat membantu peserta untuk lebih berkemahiran dan profesional dalam menjalankan tugasan mereka.

Kursus Kemahiran Dandanan Rambut Wanita dan Terapi Kecantikan

2 - 5 Mac 2017 : Seramai 30 orang penduduk di wilayah KETENGAH telah menyertai Kursus Kemahiran Dandanan Rambut Wanita dan Terapi Kecantikan Wilayah KETENGAH 2017. Kursus yang dikendalikan oleh La’ Joise Industri Sdn. Bhd ini berlangsung pada 2 hingga 5 Mac 2017 bertempat di Kolej Ketengah, Bandar Al Muktafi Billah Shah, Dungun Terengganu.

Program ini disasarkan kepada beliawanis yang berumur diantara 20 hingga 40 tahun, golongan ibu tunggal dan mereka yang telah mempunyai asas dalam bidang berkaitan serta kepada mereka yang cenderung untuk menceburi bidang dandanan dan terapi kecantikan. Diharapkan para peserta dapat meningkatkan pengetahuan dan kemahiran seterusnya mempelbagaikan pendapatan isi rumah memandangkan kos sara hidup yang kian meningkat.

Baca lagi:Kursus Kemahiran Dandanan Rambut Wanita dan Terapi Kecantikan

Kursus Lanjutan Microsoft Office 2010 (Microsoft Word & Microsoft Excel)

28 Februari 2017 - 1 Mac 2017 : Kolej Ketengah dengan kerjasama Ketengah Holding Sdn Bhd telah menganjurkan Kursus Lanjutan Microsoft Office 2010 : Microsoft Word 2010 & Microsoft Excel 2010 bertempat di Makmal Komputer Kolej Ketengah.

Kursus ini dijalankan kepada kakitangan Ketengah Holding dan Syarikat Anak bagi mendedahkan dan membantu mereka menggunakan ciri-ciri dan kemudahan asas dalam perisian tersebut dengan lebih berkesan dan efisyen. Kursus ini juga menawarkan kemahiran lanjutan yang perlu dipelajari untuk meningkatkan kemahiran peserta kepada tahap yang lebih tinggi.

Adalah diharapkan semua peserta dapat menggunakan perisian ini dengan lebih berkesan bagi meningkatkan produktiviti kerja di organisasi masing-masing.

Program Perkhemahan Kursus Kokurikulum (KSA 2022) Sesi Januari 2017

22 - 23 Februari 2017 : Seronok! Itu antara ungkapan pelajar-pelajar Batch 5 setelah selesainya program perkhemahan Kursus Kokurikulum (KSA 2022) sesi Januari 2017 yang dijalankan di Damai Beach Resort, Besut, Terengganu. Pengarah Program, Amirul Afiq mengakui beberapa pengisian dalam program perkhemahan itu membantunya membina keyakinan yang lebih tinggi.  Kami memilih aktiviti yang mendekatkan diri dengan alam sekitar.

Baca lagi:Program Perkhemahan Kursus Kokurikulum (KSA 2022) Sesi Januari 2017

Sub-Kategori