KURSUS ‘TRAINING FOR MSPO CERTIFICATION’

13 & 14 OGOS 2017 - MSPO merupakan kod undang-undang standard mengenai amalan terbaik mulai penanaman kelapa sawit hingga ke pemprosesan minyak sawit dan akan dilaksanakan secara berperingkat.

Pada tahun 2017, Kerajaan telah menetapkan semua pengusaha kelapa sawit harus mendapatkan persijilan MPSO sebelum 30hb Jun 2019 dan untuk yang telah ada RSPO harus mendapatkan MSPO sebelum hujung tahun 2018. Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) akan mewajibkan semua syarikat perladangan memiliki sistem Persijilan Minyak Sawit Mampan Malaysia (MSPO) bermula bulan Disember 2018.

Justeru itu, pihak Kolej Ketengah telah mengambil inisiatif menganjurkan kursus tersebut dan diharap organisasi yang terlibat dalam industri ini dapat mengaplikasikan sebaik mungkin ilmu yang diperolehi selama tempoh 2 hari berkursus bagi membantu kelancaran proses mendapatkan persijilan MSPO. Kursus yang berlangsung di Rumbia Resort Paka ini disertai oleh 43 orang peserta yang terdiri daripada pelbagai pertubuhan dan syarikat berasaskan Kelapa Sawit.

Penceramah kursus ini ialah Tuan Haji Abdul Aziz Bin Abu Bakar dan Mr. Selvasingham T. Kandiah yang merupakan auditor bertauliah RSPO dan berpengalaman luas dalam bidang ini. Majlis perasmian dan penutup kursus disempurnakan oleh Encik Emisham bin Embong, Ketua Pegawai Eksekutif Kolej Ketengah.

Kursus Kemahiran Asas Seni Simen Ferro 2017

Kolej Ketengah dengan kerjasama KETENGAH dan Kolej Komuniti Kuala Terengganu telah mengadakan Kursus Kemahiran Asas Seni Simen Ferro Wilayah KETENGAH pada 10 hingga 12 Ogos 2017 bertempat di Kolej KETENGAH, Bandar Al Muktafi Billah Shah, Terengganu. seramai 26 orang peserta dari seluruh wilayah yang berumur antara 20 hingga 45 telah mengikuti kursus ini. Encik Mohd Syukri bin Awang Noh dari Kolej Komuniti Kuala Terengganu telah memberi tunjuk ajar dan tip-tip berguna kepada para peserta.

Majlis penutup dan penyampaian sijil penyertaan telah disampaikan oleh Encik Mohd Azmi Bin Muda, Pengurus Pembangunan Insan dan Pendidikan KETENGAH yang mewakili Pengurus Besar KETENGAH.

Kursus Penulisan Berkesan : Surat Rasmi, Memo, E-Mail dan Minit Mesyuarat

8 - 9 Ogos 2017 : Kolej Ketengah telah menganjurkan Kursus Penulisan Berkesan : Surat Rasmi, Memo, E-Mail dan Minit Mesyuarat bertempat di Makmal Komputer Kolej Ketengah. Kursus ini disertai oleh 26 kakitangan daripada pelbagai organisasi.

Kursus yang disampaikan oleh Encik Mazri Mamat, Pegawai Tadbir Kanan Unit Kesejahteraan Bandar, Kementerian Perumahan Kerajaan Tempatan ini akan membantu peserta dalam penyediaan dokumen rasmi kerajaan seperti surat, memo dan minit mesyuarat yang berkualiti. Sebagai penganjur, Kolej Ketengah berharap agar kursus ini menjadi pemangkin kepada peserta dalam melakukan tugasan sehari dalam menyediakan penulisan yang bermutu dan memenuhi standard yang ditetapkan.

Majlis Perpisahan Sempena Tamat Pengajian Diploma Pendidikan Awal Kanak-Kanak Batch 4 sesi 2015/2017

17 Julai 2017 : Majlis Perpisahan yang telah diadakan bertujuan meraikan para pelajar batch 4 sesi 2015/2017 yang bakal menamatkan pengajian tidak lama lagi.

Majlis yang dianjurkan oleh pelajar-pelajar ini juga merupakan satu penghargaan dan ucapan terima kasih kepada warga Kolej Ketengah. Pihak pengurusan Kolej mengharapkan agar mereka terus maju dan berjaya setelah bergelar siswazah nanti.

Syabas dan Tahniah dari semua warga Kolej Ketengah.

Pertandingan Memasak Pelajar Kolej Ketengah

12 Julai 2017 : Satu pertandingan memasak bagi bacth 4 program Diploma Pendidikan Awal Kanak-Kanak telah diadakan di perkarangan Kampus Kolej Ketengah. Pertandingan ini diadakan bagi memenuhi tugasan bagi matapelajaran Pengurusan Majlis dalam silibus program Diploma Pendidikan Awal Kanak-Kanak.

Pertandingan ini dibahagikan kepada 5 Kumpulan dimana mereka diarahkan untuk menggunakan bahan utama iaitu roti dan mee segera. Pelbagai jenis masakan telah disediakan oleh setiap kumpulan dan permarkahan dinilai dari segi rasa, kreativiti dan semangat kerjasama diantara mereka.

Sesi Pendaftaran dan Minggu Silaturrahim Sesi Jun 2017

Pada 15hb Mei 2017 yang lalu, telah berlangsung sesi pendaftaran bagi kemasukan pelajar sesi Jun 2017. Seramai 43 orang pelajar telah mendaftarkan diri dalam program Diploma Pendidikan Awal Kanak-Kanak (Sepenuh Masa). Serentak dengan itu, Kolej Ketengah telah menjalankan program minggu silaturrahim bermula 16hb sehingga 20hb Mei 2017. Program ini dikendalikan oleh Majlis Perwakilan Pelajar Kolej Ketengah dan dibantu oleh sebahagian kakitangan akademik dan pentadbiran Kolej.

Tujuan program ini diadakan adalah untuk merapatkan ukhwah diantara pelajar baru, memberi pendedahan mengenai Kolej Ketengah dan juga mendisiplinkan pelajar dengan pelbagai aktiviti dari sudut keagamaan, riadah, dan lain-lain aktiviti yang ditetapkan sebelum sesi pembelajaran bermula.

Untuk makluman, permohonan bagi kemasukan Sesi Jun 2017 akan diteruskan sehingga 8 Jun 2017. Kepada yang berminat bolehlah menghubungi kami di talian 0982228621 atau berhubung melalui aplikasi Whatapps di talian 0169235407 (Puan Ida)

Sub-Kategori

You are here:Laman Utama BERITA & AKTIVITI